Zoek & boek

Het Noorderlicht in Noorwegen

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Waar en wanneer spot je het felbegeerde Noorderlicht?

Het Noorderlicht is een verschijnsel dat je nadat je het gezien hebt nooit meer zal vergeten. Je voelt je als mens klein en machtig tegelijk en bent je op-en-top bewust van de natuurs schoonheid, kracht en diversiteit. Aurora Borealis is de ultieme natuurlijke vuurwerkshow, en dat zonder het geknal. De enige drempel is dat je nooit zeker bent dat je het poollicht daadwerkelijk zal zien tijdens je noordelijke vakantie. Er zijn wel zaken die je in gaten kan houden om je kansen te vergroten, maar het blijft altijd een onzekere jacht. Hopelijk schiet je raak, want dan ben je een echte levenservaring rijker!

Waar noorderlicht noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een Noorderlichtreis

de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
buro scanbrit noorwegen
Buro Scanbrit Bekijk prijs
voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht, zoals dat ook in Noorwegen aan de hemel verschijnt, lijkt een enorm mystiek natuurverschijnsel. Toch is het volledig met moderne wetenschap te verklaren. Kort gezegd komt het hierop neer. De zon produceert de zogenoemde “zonnewind”, een storm aan elektrisch geladen deeltjes die met gemiddeld 400 kilometer per seconden de ruimte in geschoten worden. Een deel van die deeltjes zal in de aardse atmosfeer terechtkomen. Dit gebeurt in de magnetische veldlijnen van de aarde; nabij de poolstreken. Dit zorgt ervoor dat het Noorderlicht normaliter alleen in de poolstreken te zien is. Rond de magnetische veldlijnen in de atmosfeer botsen de zonnedeeltjes met aardse deeltjes, waaronder zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Dit brengt een reactie op gang waardoor lichtdeeltjes ontstaan die vervolgens vanaf Aarde te zien zijn.

Afhankelijk van met welke specifieke aardse atomen er botsingen plaatsvinden, uit het ontstane licht zich in het blauw, paars, groen, rood of oranje. De sterkte van dit licht is afhankelijk van de hoeveelheid zonnedeeltjes die met de zonnewind in de atmosfeer terecht zijn gekomen. Voor een goed zicht op Aurora Borealis heb je dus een donkere nacht en veel zonne-activiteit.  Overigens kent ook de Zuidpool een dergelijk fenomeen. Daar heet het Aurora Astralis.

Aurora Borealis Noorwegen natuur

Wanneer zie je het Noorderlicht in Noorwegen?

De beste tijd om in Noorwegen het Noorderlicht te zien is wanneer de nachten het langst zijn; dat betekent van november tot januari. In die maanden is het zelfs mogelijk dat je in Oslo, dat honderden kilometers ten zuiden van de Poolcirkel ligt, het Noorderlicht waarneemt. Echter, ook in die maanden geldt; hoe noordelijker hoe meer kans op veel activiteit en hoe noordelijker hoe minder luchtvervuiling en dus hoe beter je beeld op Aurora Borealis. Vanaf Trondheim en noordelijker krijg je ook in de maanden september, februari, maart en april goede kansen om het Noorderlicht te zien in Noorwegen. Op sommige plekken in Noorwegen is het zelfs mogelijk om in de zomer de lichten aan de hemel te zien wakkeren.

Noorderlicht in Tromsø

Tromsø wordt door velen gezien als dé bestemming om het Noorderlicht te gaan bekijken. De stad ligt in de Poolcirkel en is goed te bereiken met zowel het vliegtuig, de auto, de trein en de boot en geldt dus als een makkelijke manier om veel kans te maken op een blik op het Poollicht. De meeste kans op het spotten van het Noorderlicht heb je ook in Tromsø tussen september en april en dan in het bijzonder van november tot januari, omdat de nachten dan langs zijn. Bereid je er dus op voor dat het mogelijk is dat een nachtwandeling moet maken voor het Noorderlicht. Als je dit doet op een donkere plek is het niet aan te raden dit onbegeleid te doen. Gelukkig kan je vanuit Tromsø verschillende begeleide tours bieden waarin je een poging waagt het Poollicht te vangen. Deze excursies kunnen gecombineerd worden met een fjordentour, een boottocht, een huskytocht, een diner, een sneeuwscootertocht of zelfs een walvistour.

Noorderlicht Tromso
Noorderlicht reizen Noorwegen

Noorderlicht in de zomer

Het Noorderlicht is het beste te zien in het donker. En daar zit nu juist het probleem in Noord-Noorwegen: in het midden van de zomer wordt het daar niet donker. Hartje zomer is het dus (vrijwel) onmogelijk om het Noorderlicht te spotten. Echter, als het weer een béétje donker wordt, loopt de kans om het Poollicht te bekijken alweer ruim hoger, zeker wanneer je op een moment reist dat er veel zonneactiviteit is. In Noord-Noorwegen is het in beginsel vanaf eind augustus weer mogelijk om het Noorderlicht te zien. Deze onzekere Noorderlichtperiode van eind augustus tot begin oktober wordt door sommigen de “Indian Summer” genoemd, een periode waarin de temperaturen nog lekker zijn en de lucht bij voldoende zonneactiviteit ‘s avonds rood en oranje kan worden. Is er dus Noorderlicht te zien in de zomer? Aan het einde van de zomer heb je een kans. Als die wordt benut heb je een super spectaculaire ervaring. Maar wil je de meeste kans; ga dan in de winter op jacht naar het Noorderlicht in Noorwegen.

Georganiseerde Noorderlichtreizen in Noorwegen

Het Noorderlicht is dé toeristische trekpleister van Noord Noorwegen. Dat is niet zo gek, want het is fenomenaal en zeker waard om je vakantie omheen te plannen! Veel reisorganisaties bieden dan ook speciale Noorderlichtreizen aan. Enkele voorbeelden

5-daagse rondreis Noorderlicht in Tromsø

Noord-Noorwegen - Tromsø
 • Noorderlichtexcursie inbegrepen
 • Huskysafari door sprookjesachtig landschap
 • Begeleide sneeuwschoenwandeling in Tromsø
 • Ontdek het 'Parijs van het noorden'
 • Kleine groep, maximaal 24 deelnemers

Rondreis Noorderlicht Noorwegen

Tromsø
 • Walvissen spotten
 • Huskytocht in Noors Lapland
 • Kans van 85% op het Noorderlicht
 • Fjordcruise
 • Prachtig uitzicht vanuit hotel

Winteravontuur Malangen 5 dagen

 • Uitgebreid aanbod optionele winterse excursies
 • Perfecte Noorderlichtlocatie
 • Prachtig uitzicht op Noorse fjorden
 • Huskysafari (ca. 3,5 uur)
 • Comfortabele accommodatie

Apps voor het Noorderlicht

Of je het Noorderlicht gaat spotten hangt van veel factoren af; vooral de hoeveelheid zonne-activiteit is belangrijk, maar ook de helderheid van de nacht, de hoeveelheid luchtvervuiling op je plaats van bestemming en hoe dichtbij de Pool je je bevindt. Die laatste drie factoren kan je zelf nog enigszins in de gaten houden, maar de hoeveelheid zonne-activiteit op een avond is voor de meeste mensen giswerk. Er zijn daarom handige apps ontwikkeld die je per dag, op jouw precieze locatie, vertellen hoe groot de kans op het Noorderlicht. Én, ze laten zien waar je het het beste kan spotten.

De meeste Noorderlichtapps geven de hoeveelheid zonneactiviteit weer middels de zogenoemde KP-index. Binnen deze index betekent 0 geen activiteit, en 9 heel veel activiteit. Bij een koude en heldere nacht in Noord Noorwegen (vanaf Ålesund) is vaak Noorderlicht te zien vanaf een KP-index van 3. Dit is regelmatig het geval. In Oslo geldt een minimale KP index van 4. Hoe zuidelijker hoe hoger de KP index moet zijn voor een reële kans. Goede en bruikbare apps zijn onder meer My Aurora Forecast, AuroraNotifier of Aurora Forecast.

Veelgestelde vragen over het Noorderlicht

Welke maanden vind je het Noorderlicht boven Noorwegen?

Doordat Noord Noorwegen zo noordelijk ligt en het er van eind september tot en met eind mei al vanaf de middag donker is en laat licht wordt, is het Noorderlicht daar in principe van september tot en met mei te aanschouwen. De beste kansen op het Noorderlicht in Noorwegen heb je echter in de maanden november tot en met februari.

Waar vind je het Noorderlicht boven Noorwegen?

De zogenoemde “Noorderlichtovaal” begint boven de Lofoten. Ook de stad Tromsø, het “Parijs van het Noorden” en ook wel de “poort tot de poolcirkel” genoemd, en alles ten Noorden daarvan, biedt goede kans op het Noorderlicht. Tromsø ligt wel 500 kilometer noordelijker dan de Lofoten. Bij ideale omstandigheden en hoge zonne-activiteit is het Noorderlicht ook in Zuid Noorwegen te aanschouwen.

Hoeveel kans heb je om het Noorderlicht te zien in Noorwegen?

Het Noorderlicht laat zich het liefst zien in koude en droge nachten en zoals hierboven beschreven bij voorkeur in de wintermaanden. De uiteindelijke verschijning van het Noorderlicht is echter zo weers- en zonneactiviteitafhankelijk dat het moeilijk is een concrete voorspelling te doen voor een specifieke vakantie. De beste manier om toch een voorspelling te proberen te maken is om door middel van een Aurora app de zogenoemde KP-index op je bestemming te bekijken. Binnen deze index betekent 0 geen activiteit, en 9 heel veel activiteit. Bij een koude en heldere nacht in Noord Noorwegen (vanaf Ålesund) is vaak Noorderlicht te zien vanaf een KP-index van 3. Dit is regelmatig het geval. In Oslo geldt een minimale KP index van 4. Hoe zuidelijker hoe hoger de KP index moet zijn voor een reële kans. Check dus vooral voor en tijdens je reis regelmatig de KP-index, bijvoorbeeld via de apps My Aurora Forecast, AuroraNotifier of Aurora Forecast.

Bij wie kan ik een cruise met Noorderlicht-ervaring boeken?

Met iedere cruise die richting het Noorden van Noorwegen vaart heb je kans om ‘s avonds het Noorderlicht te zien. Hiervoor moet je dan wel zelfstandig de voorspellingen in de gaten houden. Er zijn ook aanbieders die speciale Noorderlichtcruises aanbieden of speciale reizen richting de Noordkaap en/of Spitsbergen, waarbij de kans op Noorderlicht overdag en in het naseizoen groter is. Ook zijn er speciale Noorderlicht cruises op de markt, deze zijn te boeken bij onder andere Norske Noorwegen Reizen, BBI Travel en de ANWB. Bij veel van deze reizen reis je dan met de Holland America Line (Holland Amerika Lijn), dan wel met de Hurtigruten Postboot.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Mirthe helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Mirthe Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…