Zoek & boek

Fietsen in Noorwegen

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Fietsen in Noorwegen

Fietsen in Noorwegen is een fantastische manier om het spectaculaire landschap te verkennen. Je bent lekker in de buitenlucht, je bent actief bezig en kunt genieten van al het natuurschoon dat Noorwegen te bieden heeft. Langs indrukwekkende fjorden en kustwegen, over bergpassen en door uitgestrekte bossen; Noorwegen biedt een diversiteit aan fietsroutes die geschikt zijn voor fietsers van alle niveaus. Stap op je fiets en verken de prachtige landschappen, terwijl je geniet van de vrijheid en het avontuur van het verkennen van Noorwegen op eigen kracht. In dit artikel vertellen we je waarom fietsen in Noorwegen zo leuk is én zetten we mooie fietsregio’s en fietsroutes voor je op een rijtje.

 

 

Fietsen in Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde reis naar Noorwegen

voigt travel noorwegen
Voigt Travel Bekijk prijs
Riksja Travel noorwegen
Riksja Travel Bekijk prijs
snp natuurreizen noorwegen
SNP Natuurreizen Bekijk prijs
de jong intra vakanties noorwegen
De Jong Intra Vakanties Bekijk prijs
SRC Reizen Bekijk prijs

Waarom fietsen in Noorwegen fantastisch is

Wanneer je gaat fietsen in Noorwegen word je voortdurend verrast door het prachtige landschap en de spectaculaire vergezichten. De natuur is heel gevarieerd en er zijn fietsroutes te vinden voor elk niveau. Hieronder hebben we nog een aantal goede redenen om te gaan fietsen in Noorwegen voor je op een rijtje gezet.

Fietsen in Noorwegen

Prachtige omgeving

Noorwegen staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, met diepe fjorden, besneeuwde bergtoppen, uitgestrekte bossen en kristalheldere meren die een prachtig decor vormen voor fietsavonturen.

Fietsen in Noorwegen

Fietsvriendelijke infrastructuur

Noorwegen heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden en -routes, evenals fietsvriendelijke steden en dorpen, waardoor het gemakkelijk en veilig is om te fietsen.

Fietsen in Noorwegen

Duurzaam reizen

Fietsen is een milieuvriendelijke manier van reizen die past bij de duurzame levensstijl van Noorwegen. Het draagt bij aan het behoud van de prachtige natuurlijke omgeving van het land.

route sognefjellet

Vrijheid en avontuur

Fietsen biedt fietsers de vrijheid om op eigen tempo de prachtige natuur van Noorwegen te verkennen en avonturen te beleven in de buitenlucht.

Fietsen in Noorwegen

Gezondheid en welzijn

Fietsen is een geweldige manier om actief te blijven en te genieten van de natuur. Het is goed voor je lichaam, maar ook voor je geest, doordat je gedachten tot rust komen én er geluksstofjes vrijkomen in je lichaam. Fietsen in Noorwegen draagt daardoor bij aan zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Fietsen in Noorwegen

Variatie in fietsroutes

Noorwegen biedt een grote variatie aan fietsroutes – van ontspannen kustroutes tot uitdagende bergpaden – waardoor er voor elk wat wils is, ongeacht het ervaringsniveau of de voorkeur van de fietser.

Mooie fietsregio's in Noorwegen

In Noorwergen vind je enkele van ’s werelds meest spectaculaire fietsregio’s – elk met zijn eigen unieke charme en adembenemende landschappen. Langs de Geirangerfjord vind je kronkelende wegen die zich langs diepe fjorden slingeren, met dramatische watervallen en steile bergwanden als decor. De Sognefjord – de langste en diepste fjord van Noorwegen – biedt fietsers weelderige valleien, imposante bergen en schilderachtige dorpjes langs de oevers. In het Jotunheimen National Park wachten uitdagende bergpaden en glinsterende meren op avontuurlijke fietsers die op zoek zijn naar een ongerepte wilderniservaring. De uitgestrekte hoogvlakte van Hardangervidda biedt fietsers een adembenemend landschap van ruige natuur, terwijl de Lofoten-eilanden fietsers betoveren met hun dramatische bergpieken, idyllische vissersdorpjes en schilderachtige kustlandschappen. Hieronder hebben we een aantal mooie fietsregio’s voor je op een rijtje gezet.

Fietsen in Noorwegen
Lofoten-eilanden:

Schilderachtige racefietstocht

De mountainbikeroute op de Lofoten biedt prachtige uitzichten op fjorden, steile bergen en majestueuze adelaars. Het parcours, geschikt voor gemiddelde rijders, is meestal vloeiend en biedt een panoramisch uitzicht van 360 graden over het adembenemende landschap. Het plateaugedeelte is snel en leuk, gevolgd door een technisch rotsachtig gedeelte en een naaldbos voor een spannende ervaring. Perfect voor zowel gemiddelde als ervaren ruiters.

De mooiste fietsroutes in Noorwegen

Er zijn in Noorwegen ontzettend veel mooie wegen te vinden om te fietsen. Een aantal fietsroutes in Noorwegen springen er echter uit en mogen niet ontbreken op je bucketlist. Hieronder hebben we een aantal van deze fietsroutes voor je op een rijtje gezet. Er zitten zowel uitdagende routes tussen voor ervaren fietsers als eenvoudige routes voor recreatieve fietsers en beginners.

Trolltunga Noorwegen

Rallarvegen

Rallarvegen is een historische route van Haugastøl naar Flåm. De route neemt fietsers mee op een 82 kilometer lange tocht langs de adembenemende Bergen Railway. Deze uitdagende route biedt panoramische uitzichten op besneeuwde bergtoppen, diepe valleien en prachtige fjorden.

 • Locatie: Van Haugastøl naar Flåm, langs de Bergen Railway.
 • Lengte: Ongeveer 82 kilometer.
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot uitdagend.
 • Geschikt voor: Ervaren fietsers die houden van panoramische uitzichten op bergen, valleien en fjorden.
Preikestolen Lysefjord Noorwegen

Sofnefjellet

De Sofnefjellet-fietsroute voert fietsers door het adembenemende Sognefjellet-gebergte tussen Lom en Luster. Met een lengte van ongeveer 110 kilometer en uitdagende steile beklimmingen en afdalingen, is deze route perfect voor ervaren fietsers die op zoek zijn naar een mooi avontuur in een spectaculair berglandschap.

 • Locatie: Door het Sognefjellet-gebergte, tussen Lom en Luster.
 • Lengte: Ongeveer 110 kilometer.
 • Moeilijkheidsgraad: Uitdagend, met steile beklimmingen en afdalingen.
 • Geschikt voor: Ervaren fietsers die op zoek zijn naar een uitdagende rit door een spectaculair berglandschap.
Wandelvakantie in Noorwegen

Hardangervidda

Hardangervidda biedt fietsers een onvergetelijke rit door het grootste bergplateau van Europa, van Geilo naar Eidfjord. Met een lengte van ongeveer 70 kilometer en een gemiddelde moeilijkheidsgraad, is deze route ideaal voor recreatieve fietsers die willen genieten van uitgestrekte natuur en prachtige uitzichten.

 • Locatie: Door het Hardangervidda-plateau, van Geilo naar Eidfjord.
 • Lengte: Ongeveer 70 kilometer.
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld, met enkele heuvelachtige secties.
 • Geschikt voor: Recreatieve fietsers die willen genieten van de uitgestrekte natuur van Noorwegen zonder al te technische uitdagingen.
Wandelen in Noorwegen

Atlantic road

De Atlantic road zelf is 8 km en is een combinatie van bruggen en tunnels die verschillende eilanden en schiereilanden met elkaar verbinden. Het is een prachtige weg langs adembenemende kustlandschappen en pittoreske dorpjes. Met vlakke wegen en een gemakkelijke moeilijkheidsgraad is deze route geschikt voor recreatieve fietsers die willen genieten van de schoonheid van de Noorse kust.

 • Locatie: Langs de kustlijn tussen Kristiansund en Molde.
 • Lengte: Ongeveer 36 kilometer.
 • Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk, met vlakke wegen en een aantal bruggen.
 • Geschikt voor: Recreatieve fietsers die willen genieten van schilderachtige kustlandschappen en pittoreske dorpjes.

Nordkapp route

De Nordkapp route neemt je mee mee op een avontuurlijke 240 kilometer lange tocht van Honningsvåg naar Nordkapp, het noordelijkste puntje van het vasteland van Europa. Met gemiddelde tot uitdagende moeilijkheidsgraden en adembenemende uitzichten, is deze route perfect voor ervaren fietsers.

 • Locatie: Van Honningsvåg naar Nordkapp, het noordelijkste puntje van het vasteland van Europa.
 • Lengte: Ongeveer 240 kilometer.
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot uitdagend, met heuvelachtige terreinen en wisselende weersomstandigheden.
 • Geschikt voor: Ervaren fietsers die op zoek zijn naar een epische rit naar een van de meest iconische locaties van Europa.
Wandelen in Noorwegen Ryten

Trollstigen

De Trollstigen-fietsroute tussen Åndalsnes en Valldal staat bekend om zijn dramatische haarspeldbochten en steile hellingen. Met een lengte van ongeveer 20 kilometer en een uitdagende moeilijkheidsgraad, is deze route perfect voor ervaren fietsers die op zoek zijn naar een adrenalineverhogende rit door een adembenemend landschap.

 • Locatie: Tussen Åndalsnes en Valldal, bekend om zijn dramatische haarspeldbochten en steile hellingen.
 • Lengte: Ongeveer 20 kilometer.
 • Moeilijkheidsgraad: Uitdagend, met steile beklimmingen en afdalingen.
 • Geschikt voor: Ervaren fietsers die op zoek zijn naar een adrenaline-pompende rit door een adembenemend landschap.
Fietsen in Noorwegen

Voorbereiding als je gaat fietsen in Noorwegen

Als je gaat fietsen in Noorwegen, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je aan moet denken. Zo is het verstandig om je te verdiepen in de weersomstandigheden en voor vertrek de verwachtingen te bekijken. Daarnaast is de juiste uitrusting belangrijk en is het essentieel om voldoende eten en drinken mee te nemen tijdens je fietstocht. Bij je uitrusting hoort ook goede navigatie. Dit kan je smartphone zijn, maar ook een geavanceerde fietscomputer. En als je in de donkere maanden wilt fietsen, is de juiste verlichting ook van groot belang. Tot slot is het goed om je te verdiepen in de Noorse cultuur en te zorgen dat je de natuur niet schaadt.

Georganiseerde fietstochten in Noorwegen

In Noorwegen worden diverse georganiseerde fietstochten aangeboden die fietsliefhebbers de mogelijkheid geven om de prachtige landschappen en unieke cultuur van het land te verkennen. Deze georganiseerde fietstochten variëren van meerdaagse trektochten door de fjorden en bergen tot dagtochten langs schilderachtige kustroutes en historische bezienswaardigheden. Veel van deze fietstochten worden geleid door ervaren gidsen die de routes kennen en fietsers voorzien van interessante achtergrondinformatie over de omgeving. Hieronder hebben we een aantal mooie georganiseerde fietstochten voor je op een rijtje gezet.

Fietsen in Noorwegen
Wandelen in Noorwegen

Fietsvakanties in Noorwegen

Je kunt tijdens je vakantie in Noorwegen een aantal keren gaan fietsen, maar je kunt ook de volledige reis wijden aan het fietsen. Je fiets is dan je belangrijkste vervoersmiddel en je bent de hele reis actief bezig. Met een uitgestrekt netwerk van fietspaden en -routes die door een divers landschap slingeren, zal een fietsvakantie in dit mooie Scandinavische land nooit saai zijn. Of het nu gaat om ontspannen tochten langs de kust, uitdagende beklimmingen door de bergen of tochten langs fjorden en door bossen; een fietsvakantie in Noorwegen belooft een onvergetelijk avontuur te worden.

Veelgestelde vragen over fietsen in Noorwegen

Is Noorwegen een fietsvriendelijk land?

Ja, Noorwegen staat bekend als een fietsvriendelijk land. Het heeft een goed ontwikkeld netwerk van fietspaden en routes, fietsen worden vaak gezien als een populair vervoermiddel, en automobilisten zijn over het algemeen respectvol tegenover fietsers.

Wat zijn enkele populaire fietsroutes in Noorwegen?

Enkele populaire fietsroutes in Noorwegen zijn de Rallarvegen, Sognefjellet, Hardangervidda, de Atlantic Road (Atlanterhavsveien), en fietsen op de Lofoten-eilanden.

Is het veilig om in Noorwegen te fietsen?

Over het algemeen is fietsen in Noorwegen veilig. Automobilisten zijn doorgaans hoffelijk tegenover fietsers, en er zijn speciale fietspaden en voorzieningen op veel plaatsen. Het is echter altijd belangrijk om de verkeersregels te volgen, een helm te dragen en waakzaam te zijn op drukke wegen.

Wanneer is de beste tijd om in Noorwegen te fietsen?

De beste tijd om in Noorwegen te fietsen is over het algemeen van mei tot september, wanneer het weer milder is en de dagen langer zijn. In de zomermaanden kunnen fietsers genieten van aangename temperaturen en de prachtige natuur in volle bloei.

Zijn er fietsverhuur- en reparatievoorzieningen in Noorwegen?

Ja, op veel plaatsen in Noorwegen zijn fietsverhuur- en reparatievoorzieningen beschikbaar. Fietsen kunnen worden gehuurd bij fietsverhuurbedrijven in steden en toeristische gebieden, en er zijn ook fietsenwinkels die reparaties en onderhoudsdiensten aanbieden.

Zijn er speciale regels voor fietsers in Noorwegen?

Fietsers moeten de verkeersregels volgen die van toepassing zijn op voertuigen op de weg. Dit omvat het gebruik van fietspaden indien beschikbaar, het geven van voorrang aan voetgangers op zebrapaden, en het dragen van verlichting en reflectoren bij weinig zicht. Daarnaast is het in Noorwegen verplicht om een fietsbel te hebben.

Zijn er georganiseerde fietsreizen of -evenementen in Noorwegen?

Ja, er worden verschillende georganiseerde fietsreizen en -evenementen gehouden in Noorwegen. Dit omvat meerdaagse fietstochten, zoals de Rallarvegen-fietsroute, en fietsevenementen zoals fietsmarathons en toertochten. Veel van deze evenementen trekken fietsliefhebbers van over de hele wereld aan.

Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje.nl noorwegen
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
interhome noorwegen
Interhome Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Anne Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…