Archieven

Categorieën

 • Geen categorieën

Vakantiehuizen in Zuid Noorwegen

Het is dat Pipi Langkous Zweedse is, anders zat ze in Zuid Noorwegen. Houten betimmering, felle, maar in de natuur niet misstaande kleuren, schapenvachtjes, Scandi design.. De Noorse bouw- en interieurstijl is er zeker één om over naar huis te schrijven. Een vakantiehuis huren in (Zuid) Noorwegen staat dan ook garant voor een relaxte vakantie, een mooie omgeving, ruimte om je heen en fotogenieke plaatjes. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je zijn? We doen enkele suggesties om jou op weg te helpen naar jouw droomvakantie in Zuid Noorwegen.

1. Waarom een vakantiehuis in Zuid Noorwegen?

Rust, ruimte, gezelligheid, het zijn dan wel niet de drie gouden R’en, maar het zijn wel de drie gouden redenen om een vakantiehuis in Zuid Noorwegen te boeken. Zeker met een gezin, of met een knusse vriendengroep is een vakantiehuis (of meerdere vakantiehuisjes tijdens een rondreis door Noorwegen) de perfecte accommodatie voor een geslaagde vakantie in Zuid Noorwegen. Enkele voordelen van verblijven vakantiehuizen: 

 1. Hyttekos: je zou het niet denken, maar door in een Noors huisje te verblijven ben je eigenlijk al cultuur aan het snuiven. Voor Noren is verblijven in een vakantiehuis tijdens vrije dagen namelijk een way of life. Ze hebben zelfs een speciaal woord voor “gezelligheid in een huisje”: hyttekos. Geen wonder dat Noorwegen zoveel chalets, blokhutten, huisjes aan zee, berghutten, boshuizen en buitenboerderijtjes kent. Ga volledig mee in de Noorse huisjescultuur en geniet van deze luxe, maar toch omgevingsbewuste manier van vakantievieren. 
 2. Rust: doordat je je verblijf min of meer zelf kan indelen in een vakantiehuis heb je de ruimte om te gaan en staan waar je wil. Er zit niemand op je te wachten met een ontbijt, niemand kijkt op van je troep, en wil je een dag binnen blijven? Dan zit je niet op een krappe hotelkamer. Bovendien kennen veel Noorse buitenverblijven flinke tuinen of stukken bos. Wil je dus lekker ravotten met de kinderen? Dan is een Noors huis de ideale vakantiebestemming. 
 3. De hond: ga je graag op reis met je trouwe viervoeter? Dan zijn vakantiehuizen ook een uitkomst. Laat de hond loslopen op je eigen terrein en richt een lekker plekje voor hem in bij de knusse openhaard die je er in veel Noorse vakantiehuizen gratis bij krijgt.
 4. Sauna: niet alleen de Finnen kunnen er wat van, ook de Noren zijn gek op een potje zweten. Een huis met eigen sauna zorgt er dan ook voor dat je (zeker in de winter of het voor- en najaar, waarin het vooral ‘s avonds nog goed koud kan zijn) lekker behagelijk bij kan komen van je buitenavonturen in de Noorse natuur. Enne.. had je al gezien dat je bij verschillende aanbieders ook de optie tot het boeken van een jacuzzi hebt? 
 5. Budget: Noorwegen staat niet bekend als goedkope vakantiebestemming. Huurhuizen zijn er echter beschikbaar voor iedere portemonnee. Afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid luxe is er voor iedereen wel iets te vinden dat past. En het voordeel is natuurlijk dat je doordat je zelf boodschappen kan doen een stuk makkelijker de totaalkosten voor je vakantie vooraf kan berekenen. En met het uitzicht dat veel Noorse vakantiehuizen hebben zal je je sowieso al miljonair voelen.  
 6. Recht aan het meer of aan het fjord: wonen aan het water, wie heeft die droom nou niet? In Zuid Noorwegen vind je verschillende fjord- meer- en zeehuisjes waar je met je familie of vrienden pal aan het water kan genieten. Zei er iemand boot? Veel verhuurorganisaties hebben een speciaal filter op hun website waarmee je ook kan zoeken naar huizen die met boot en al verhuurd worden. En, in het sportieve Noorwegen is een plek aan het water waar je kayaks of sups kan huren ook nooit ver weg.
Vakantiehuis Zuid Noorwegen

2. Waar huur je een vakantiehuis in Zuid Noorwegen?

Oké, je bent enthousiast over het huren van een vakantiehuis in Noorwegen. De kinderen zijn on board, de hond zit al klaar en de route met de auto of het vliegtuig is gepland. Maar waar boek je nou dat felbegeerde verblijf in zo een authentiek huisje? We zetten enkele aanbieders voor je op een rijtje:

 • Vakantiehuizen direct: voor authentieke Noorse huizen, vaak aan het water, zowel basic als zeer luxe. 
 • BBI-travel.
 • Vakantiewoningen-in-europa.nl: voor vakantiehuizen in Noorwegen op bijzondere plekken. 
 • Casamundo.  
 • Airbnb: vanwege de traditie van hyttekos (zie hierboven) beschikken veel welgestelde Noren over een tweede huisje waar ze zelf enkele weken per jaar recreëren. De rest van de tijd worden deze family vacation homes echter verhuurd via platforms als Airbnb. Daar zijn dus zeker parels van vakantiehuizen op te vinden. Zeker in Zuid Noorwegen, waar veel Noren huizen aan het water bezitten. 
 • Novasol.  
 • Norske.  
 • Campings: veel Noorse campings zijn van alle gemakken voorzien. Ze bieden daarom ook vaak chalets op ruime percelen aan. Wil je dus genieten van de Noorse natuur, maar ook het gemak en het sociaal contact dat een camping met zich meebrengt? Kijk dan naar de mogelijkheden bij de vele campings die Noorwegen rijk is.  
 • Natuurhuisje: wil je echt helemaal verdwijnen in het bos, de enige zijn aan je steiger of back to basic? Kijk dan eens naar het ruime aanbod van natuurhuisje.nl, een website die ook in Noorwegen zeer actief is.  
 • Hometogo: of het houten huis nou blauw, geel, groen of rood is, de pareltjes van de Noorse waterhuisjes huur je in Zuid Noorwegen via Hometogo al vanaf 34 euro per nacht. 
 • Wimdu verhuurt niet alleen hele huizen, maar ook appartementen in (Zuid) Noorse steden. 

Kijk voor een nog uitgebreider overzicht van aanbieders van vakantiewoningen in Noorwegen op deze pagina.

3. Tips voor het huren van huisjes in Zuid Noorwegen

Liever eerst wat inspiratie opdoen voordat je zelf aan de slag gaat met je zoektocht naar een huisje in Zuid Noorwegen? We noemen nog enkele plekken die je misschien in overweging wil nemen:

 1. Rondom Stavanger: de stad Stavanger en de nabijgelegen Preikestolen zijn een paar van de hoogtepunten van een (rond)reis door Zuid Noorwegen. Niet alleen vanwege de stadse imposantie van Stavanger en de mythische proporties die het natuurverschijnsel Preikestolen aanneemt, maar ook vanwege de vele waterpartijen en prachtige natuur eromheen. Boek je een vakantiehuis in de buurt van Stavanger dan vind je gegarandeerd activiteiten waar je gehele gezin plezier aan zal beleven. 
 2. Trekhutten van de Norwegian Trekking Association: door het hele land, en dus ook in Zuid Noorwegen vind je de idyllische (maar soms wel simpele) hutten van de Norwegian Trekking Association. Voor een klein bedrag kan je een hele hut, of een bed in een hut huren. Daarmee heb je niet alleen een op en top Noorse ervaring, maar ook direct een prachtige slaapplek als je graag wandel- fiets- of langlauftochten maakt. 
 3. Kristiansand: gek op strandvakanties? Dan kom je in Noorwegen veelal bedrogen uit. Toch zijn er ook plekken waar je wel een poging kan wagen. In Zuid Noorwegen is dit Kristiansand, waar je niet alleen mooie zandstranden, maar ook een leuk stadscentrum en een levendige boulevard vindt. Daarnaast hebben veel Noren een tweede huis rondom deze gemeente. Keuze zat aan huurhuizen dus! 
 4. In de lucht: in de lucht? Jazeker, in de lucht, althans, hoog in de boom, is een fantastische manier om in Noorwegen te verblijven. Op verschillende plekken in Zuid Noorwegen is het mogelijk om een boomhut te huren die qua architectuur gebaseerd is op de authentieke Noorse staafkerken, of die door gebruik van veel glas helemaal opgaat in de natuur. Als dat geen unieke manier van verblijven is, weten wij het ook niet meer. 
 5. Aan het Oslofjord: kom je niet alleen naar Noorwegen voor de machtige natuur, de rust, het water en de bergen, maar ook voor stads vertier, architectuur en de nordic kitchen, zoek dan op vakantiewoningen aan het Oslofjord. Deze locatie is wat prijzig, maar biedt je wel het beste dat stad en natuur in Zuid Noorwegen te bieden hebben. En dat vanuit je vakantiethuis.