Zoek & boek

IJshotels in Noorwegen

 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Overnachten in een ijshotel in Noorwegen

Overnachten in een ijshotel in Noorwegen is een heel bijzondere ervaring. IJs- of sneeuwhotels worden elk jaar opnieuw opgebouwd met behulp van ijs en sneeuw en zien er elk jaar anders uit. Een verblijf in een ijshotel geeft je de kans om de schoonheid van de Arctische winter te ervaren in het hoge noorden. In Noorwegen zijn een aantal sneeuwhotels te vinden en daar vertellen we je in dit artikel meer over.

IJshotels in Noorwegen
Waar wacht je nog op?

Boek direct je ijshotel in Noorwegen

booking.com noorwegen
Booking.com Bekijk prijs

Boek een ijshotel in Noorwegen

Er zijn in Noorwegen een aantal hotels van ijs waar je als toerist kunt overnachten. Een van de bekendste is het Sorrisniva Igloo Hotel, maar er zijn ook een aantal andere mooie sneeuwshotels te vinden in Noorwegen. Denk bijvoorbeeld aan het ijshotel in Tromso of Alta. Hieronder hebben we onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

Sorrisniva Igloo Hotel

Troms og Finnmark - Alta
 • Uniek hotel, gemaakt van ijs
 • Elk jaar opnieuw opgebouwd
 • Warme slaapplekken met rendierhuid
 • Restaurant met lokale speciliteiten
 • Unieke winterse activiteiten

Snowhotel Kirkenes

Finnmark - Kirkenes
 • Unieke sneeuwaccommodatie
 • Ook sfeervolle houten hutten aanwezig
 • Ruim aanbod aan winteractiviteiten
 • Prachtige locatie in de natuur
 • Inzet voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Hunderfossen Snow Hotel

Innlandet - Hafjell
 • Prachtig ijshotel met sculpturen en verlichting
 • Extreem warme slaapzakken tot -30
 • Jaarlijks wisselend thema
 • Met sauna
 • Goede maaltijden en excursies
IJshotels in Noorwegen

Wat is een ijshotel?

Een ijshotel is een bijzondere accommodatie die elk jaar opnieuw wordt opgebouwd en gemaakt is van sneeuw en ijs. Je vindt deze hotels van ijs onder andere in Noorwegen, Zweden en Finland; meestal boven de Poolcirkel. Gasten die in een ijs- of sneeuwhotel verblijven, krijgen thermische kleding en slaapzakken om warm te blijven in de koude temperaturen binnen het hotel. De kamertemperatuur varieert meestal van -3 tot -7 graden Celsius. Sneeuwhotels zijn vaak kunstwerken op zich, met prachtige ijs- en sneeuwsculpturen die de kamers en openbare ruimtes sieren.

Waarom een ijshotel?

Overnachten in een ijshotel zal voor de een klinken als een nachtmerrie en voor de ander als een fantastisch avontuur. Het is hoe dan ook een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen om een overnachting in een ijshotel te boeken voor je op een rijtje gezet.

IJshotels in Noorwegen

Unieke architectuur en omgeving

IJshotels worden elk jaar opnieuw gebouwd en hebben vaak een indrukwekkende architectuur. Daarnaast zijn ze vak versierd met ijssculpturen. De hele omgeving is sprookjesachtig en magisch, met prachtige verlichting en kunstwerken van ijs en sneeuw.

IJshotels in Noorwegen

Unieke en avontuurlijke ervaring

Het verblijf in een ijshotel biedt een avontuurlijke uitdaging vanwege de koude temperaturen. Gasten krijgen thermische kleding en slaapzakken om warm te blijven in temperaturen onder het vriespunt. Overnachten in een ijshotel blijft dan ook vaak beperkt tot één nacht. Dit maakt het een zeldzame en eenmalige ervaring om te koesteren.

IJshotels in Noorwegen

Unieke kunst en thema's

Elk jaar wordt het ijshotel opnieuw ingericht door internationale kunstenaars met verschillende thema’s en ontwerpen. Dit betekent dat elke bezoek aan een ijshotel anders is, en gasten kunnen genieten van de creativiteit van de kunstenaars.

IJshotels in Noorwegen

Noordelijke ervaring

IJshotels bevinden zich meestal in de buurt van de poolcirkel, waardoor gasten de kans krijgen om de prachtige natuur en het noorderlicht te ervaren. Het is een geweldige gelegenheid om de Noordse cultuur en levensstijl te leren kennen.

IJshotels in Noorwegen

Milieuvriendelijkheid

IJshotels worden gebouwd met behulp van natuurlijke materialen, zoals ijs en sneeuw, en hebben meestal een lage ecologische voetafdruk. Ze smelten in de lente en hebben minimale impact op het milieu.

IJshotels in Noorwegen

Rust en ontspanning

IJshotels worden gebouwd met behulp van natuurlijke materialen, zoals ijs en sneeuw, en hebben meestal een lage ecologische voetafdruk. Ze smelten in de lente en hebben minimale impact op het milieu. Veel ijshotels bieden daarnaast complete arrangementen die toegang tot lokale attracties, maaltijden en activiteiten omvatten.

Overnachting en activiteitenpakket

Tromsø Ice Domes

Overnachten in Tromsø’s Ice Domes is een magische belevenis in het hart van de Noorse winter. Bij aankomst verken je de betoverende ijssculpturen en geniet je van een alcoholvrij ijsshot in de ijsbar. Daarna trek je warme winterkleding aan en ga je sneeuwschoenwandelen, hopend op een glimp van het noorderlicht. ’s Avonds dineer je bij een kampvuur in een warme faciliteit voordat je de nacht doorbrengt in een iglo. De volgende ochtend staat hondensleeën op het programma, gevolgd door een traditioneel Noors ontbijt.

IJshotels in Noorwegen
IJshotels in Noorwegen

Hoe kun je een ijshotel in Noorwegen boeken?

Als je graag wil overnachten in een sneeuwhotel in Noorwegen is het belangrijk om op tijd te boeken. De beschikbaarheid is beperkt en daardoor zitten de hotels snel vol. Het boeken kun je heel eenvoudig doen via een online boekingsplatform, zoals Booking.com. Hierop kun je verschillende sneeuwhotels vinden én je kunt filteren op de aanwezige faciliteiten. Het is ook mogelijk om rechtstreeks contact op te nemen met hotels in Noorwegen. Je kunt bijvoorbeeld mailen of bellen om een reservering te maken. Het voordeel van online boeken op bijvoorbeeld Booking.com is dat je je reservering meteen definitief kunt maken en online kunt betalen.

Veelgestelde vragen over ijshotels in Noorwegen

Waar vind ik ijshotels in Noorwegen?

IJs- en sneeuwhotels zijn te vinden in Noorse steden en regio’s die zich boven de poolcirkel bevinden. Je vindt bijvoorbeeld ijshotels in Tromso, Alta en Kirkenes

Hoe blijf ik warm in een ijshotel?

Gasten in sneeuwshotels krijgen speciale thermische kleding en extreme slaapzakken om warm te blijven in de koude temperaturen binnen het hotel. De kamertemperatuur in een sneeuwshotel kan variëren van -3 tot -7 graden Celsius.

Hoe lang blijft een ijshotel open?

Deze winterse hotels zijn meestal geopend van december tot en met april, afhankelijk van de weersomstandigheden. Ze smelten in de lente en worden in het volgende seizoen opnieuw opgebouwd.

Wat gebeurt er als het te koud wordt in een ijshotel?

De hotels zijn ontworpen om gasten warm te houden, zelfs bij extreme kou. De slaapzakken en thermische kleding zijn geschikt voor temperaturen tot -30 graden Celsius.

Zijn er douches en badkamers in een ijshotel?

Sneeuwhotels hebben meestal gedeelde faciliteiten voor douches en badkamers die zich in het verwarmde gedeelte van het hotel bevinden.

Zijn ijshotels milieuvriendelijk?

Ja, ze worden gebouwd met behulp van natuurlijke materialen, zoals ijs en sneeuw, en hebben meestal een lage ecologische voetafdruk. Ze smelten in de lente en hebben minimale impact op het milieu.

Kunnen kinderen in een ijshotel verblijven?

Sommige hotels van ijs verwelkomen gezinnen met kinderen, maar het is belangrijk om te controleren of er specifieke leeftijdsbeperkingen of vereisten zijn voor kinderen die in een dergelijk hotel verblijven.

Welke activiteiten kan ik doen tijdens mijn verblijf?

Gasten kunnen vaak deelnemen aan winterse activiteiten, zoals sneeuwscootertochten, huskysledetochten, ijsvissen en het bewonderen van het noorderlicht, afhankelijk van de locatie van het hotel.

Moet ik vooraf reserveren om in een sneeuwhotel te verblijven?

Het wordt sterk aanbevolen om vooraf te reserveren als u van plan bent om in een sneeuwhotel te verblijven, aangezien deze hotels vaak beperkte beschikbaarheid hebben vanwege hun unieke karakter en populariteit.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Noorwegen?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het maken van je reisroute voor je rondreis door Noorwegen of op zoek naar een geschikte accommodatie voor je stedentrip? Wil je meer weten over de voorwaarden van een huurauto of de lokale pareltjes ontdekken? Of wil je gewoon weten waar en wanneer je in Noorwegen moet zijn voor het Noorderlicht?

Anne Noorwegen expert
 • Gastvrije Noorse cultuur
 • Magische fjordenlandschappen
 • Noorderlichtspektakel
 • Avontuurlijke outdoor-activiteiten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Noorwegen voor je…